Wat is een rouwjuweel?

Met een rouwjuweel maak je de herinnering aan een overleden dierbare tastbaar. Deze koesterjuwelen bieden een manier om een klein deeltje van de as veilig bij je te dragen en worden daarom ook wel crematie- of urnsieraden genoemd. Hoewel asjuwelen het vaakst voorkomen, kan je ook op een andere manier je geliefde herdenken in een op maat gemaakt juweel. Deze sieraden zijn een persoonlijk gedenkteken dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Wie een rouwjuweel laat maken, kiest er vaak voor om die te dragen bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, diploma-uitreikingen of familiefeesten. Zo hebben ze het gevoel dat hun verloren geliefde deel uitmaakt van de gebeurtenis.

Een crematiesieraad als geschenk geven aan iemand ter ondersteuning van hun rouwproces, kan een mooi teken zijn van respect en troost. De fysieke aanwezigheid van de overledene in de vorm van de as, heeft een grote emotionele waarde voor de nabestaanden in kwestie.

Een rouwjuweel op maat

Ik maak elk rouwjuweel op maat. Meestal krijg ik de vraag voor een hanger of een ring, maar elk ontwerp is uniek en past bij de stijl van de klant. Elk juweel begint bij een gesprek. Ik luister naar jouw verhaal en je herinneringen aan degene die je net hebt moeten loslaten. Op basis daarvan ontwerp ik een juweel dat die emotionele herinneringen belichaamt en dat past bij jouw stijl en smaak. Een rouwjuweel is meer dan een sieraad, het is een manier om je overleden grootmoeder, vader, vriendin of huisdier altijd dicht bij jou te houden.

Rouwjuwelen met as

Het meest voorkomende type rouwjuwelen zijn de crematie- of urnesieraden met een klein deeltje as. Om as te kunnen verwerken, vraag je bij de beheerder van het crematorium een kleine hoeveelheid. Enkel familieleden in de eerste graad kunnen dit aanvragen, dit kunnen ook feitelijk samenwonenden zijn.

Er zijn twee mogelijkheden om de as te verwerken in het juweel:

  • open kast, waarin de as zichtbaar is
  • gesloten kast, waarbij de as niet zichtbaar is, maar verwerkt wordt in het juweel

Wanneer je kiest voor een open kast, nodig ik je uit om samen met mij de as in het juweel te doen. Uit ervaring weet ik dat dit voor de nabestaanden een extra emotioneel moment is waarbij veel naar boven komt en verdriet verwerkt wordt. We nemen dan ook uitgebreid de tijd voor dit moment, dat veel meer inhoudt dan de puur fysieke handeling van het plaatsen van de as.

Wanneer je kiest voor een gesloten kast, kan ik uit veiligheidsoverwegingen niemand toelaten in het atelier wanneer ik moet solderen. Wel maak ik telkens een kort filmpje van dit proces, zodat jij als klant kan volgen wat er gebeurt en de herinnering kan vasthouden.

Alternatieven voor as in een rouwjuweel

Wat als je geen toegang hebt tot de as van de overledene of wanneer die begraven wordt en niet gecremeerd?

Ook dan is het nog steeds mogelijk om een rouwjuweel te laten maken. Dan kan je ervoor kiezen om een ander voorwerp met sentimentele waarde in het juweel te laten verwerken.

Zo kan je een haarlokje van die dierbare persoon in het sieraad laten opbergen, of een stukje vacht of wat snorharen van je overleden huisdier.

Een andere optie is een vergeet-me-nietje of een andere bloem met een bijzondere betekenis of herinnering aan je geliefde.

Een extra persoonlijke toets aan je rouwjuweel

Een extra personalisatie toevoegen aan je rouwjuweel maakt het bijzonder betekenisvol. Doordat ik elk juweel volledig op maat maak, zijn er verschillende types personalisatie die je kan toevoegen.

Gravures

  • Een eenvoudige manier om je sieraad te personaliseren is door er een naamdatum of citaat in te laten graveren
  • Je kan er ook voor kiezen om een bericht in het handschrift van de overleden persoon toe te voegen. Van een brief of kaart van je geliefde, neem ik het handschrift over om de boodschap in de mini-urne te graveren.
  • Heb je een hand-, vinger- of voetafdruk van de overledene, dan kan ik die verkleinen en in het juweel graveren voor een indruk die eeuwig blijft.
  • Om je gestorven huisdier te herdenken, kan je ook een pootafdruk laten graveren in het unieke juweel.

Bedeltjes

Laat je een halsketting of hanger maken als koesterjuweel, dan kan je dit extra betekenis geven door een symbolisch bedeltje toe te voegen, zoals de geboortebloem of geboortesteen van de overledene of een ander item dat past bij jouw herinnering aan de overledene.

Rouwjuweel laten maken?

Een rouwjuweel laten maken is voor velen een manier om het rouwproces vast te pakken. Ik ondersteun je graag in dit proces en bied je een veilige plek om ongeremd je verhaal te doen. Het resultaat van dit emotionele traject is een juweel dat helemaal past bij jouw stijl en bij de herinneringen die je koestert aan je dierbare overledene.

De afgelopen jaren heb ik me als edelsmid toegelegd op het ontwerpen en maken van bijzondere rouwjuwelen op maat. Wil je een familielid of vriend(-in) die je moest afgeven op een unieke, tastbare manier herdenken? Maak een afspraak en we bespreken samen hoe ik jou kan helpen met een handgemaakt koesterjuweel.

LunaLotta Lieselot

Zoveel mooie verhalen die ik met jou wil delen

Schrijf je in op de nieuwsbrief en wordt een echte V.I.P.:
ontvang als insider info over nieuwe collecties, events en exclusieve acties.

Pin It on Pinterest

Share This