Wat is 925 zilver?

In feite is 925 een aanduiding van een zilverlegering. Deze legering bestaat uit 92,5% zilver het overige percentage (7,5%) van de legering is een ander metaal om de mechanische eigenschappen van het product te bevorderen. Meestal past men bij 925 zilver koper toe als extra legeringselement. Zo kan men zilver sterker en harder maken. Daardoor zijn producten die van 925 zilver zijn gemaakt meer bestand tegen beschadigingen dan producten die van fijn zilver zijn gemaakt.

Zilver vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Daarom willen veel mensen weten welk percentage zilver is toegepast in hun juweel. Producten die van sterling zilver of 925 zilver zijn gemaakt bevatten daarom een gravering of inslag met 925. Deze cijfers staan bijvoorbeeld aan de binnenkant van een ring die van sterling zilver is gemaakt. Het is verboden om producten van dit merkje te voorzien als men niet daadwerkelijk het juiste gehalte zilver heeft toegepast. In de waarborgwet van 1986 is de verhouding vastgelegd van 92,5% zilver en 7,5% van een ander metaal. Deze wet moet consumenten beschermen tegen fraude. Toch kan het in de praktijk voorkomen dat namaak zilveren producten worden verkocht met het 925 merkje. Dit is uiteraard strafbaar.

Waar komt de naam sterling zilver vandaan?
De aanduiding sterling zilver is ontleend aan het oud-Engelse steorling. Het woord steorling betekent ‘met een kleine ster’ dit verwijst naar zilveren munten die in Normandië werden voorzien van een ster. Naast het Engelse woord steorling heeft ook het Franse woord ‘esterlin’ invloed gehad op de naam aanduiding. Het Franse woord ‘esterlin’ kan worden vertaald met het Nederlandse woord ‘hard’. Sterling zilver staat dus in feite voor hard zilver. Tegenwoordig worden in de edelsmeedtechniek verschillende producten gemaakt van sterling zilver zoals: ringen, kettingen, armbanden en andere juwelen.

LunaLotta Lieselot

Zoveel mooie verhalen die ik met jou wil delen

Schrijf je in op de nieuwsbrief en wordt een echte V.I.P.:
ontvang als insider info over nieuwe collecties, events en exclusieve acties.

Pin It on Pinterest

Share This