Shine! – Wat een jaar was 2022

2023 is pas gestart, het ideale moment voor een uitgebreide terugblik op de afgelopen 12 maanden. Net als elk jaar koos ik ook voor 2022 een ‘woord van het jaar’. Een woord dat mijn intenties voor dat jaar uitademt. Shine werd het. En geloof me, dat woord was perfect gekozen!

Een goede start?

Verhalen vertellen met juwelen, daar lag mijn hart. Maar zou ik wel genoeg inkomsten genereren met juwelen alleen? Die angsten bleek al snel ongegrond, want mijn (nieuwe) klanten stonden te popelen om hun verhaal met mij te delen.

Ook coach/mentor Nele van Hoeymissen van Compagnonne hielp me om die limiting beliefs aan de kant te schuiven en uit te zoeken waar ik gelukkig van word. Samen met haar stelde ik mijn doelgroep scherp en maakte ik plannen voor het eerste jaar fulltime focus op LunaLotta.

Net wat ik nodig had na zo’n heftige start: een weekje op retreat in de Vlaamse velden met de beste Mastermind van het land met Miet Bamps (Unclouded), Karen De Fraeye (BookDesign), Elke Lambrecht (Woordfabriek & Collectiv Halle), Claire Vanderhaeghen (Belghissima) en An Vander Weyden (An Epic View).

Al kwam na dat hoogtepunt meteen ook een dieptepunt, want het coronavirus kreeg me na bijna 2 jaar én een vaccin alsnog te pakken. Gelukkig bleef het vooral bij zware vermoeidheid. Die corona-episode deed me beslissen om toch voor de boosterprik te gaan. Wat achteraf gezien misschien niet de beste beslissing was, aangezien mijn lijf reageerde met een lichte trombose. Geen gevoel meer in mijn linkerarm en vollen bak paniek (mijn armen zijn mijn belangrijkste tools!), maar gelukkig zonder blijvende gevolgen.

In februari nam ik een eerste grote stap in de groei van mijn zaak: ik schakelde externe hulp in.
Mart Hertecant (Hey Mart) nam de technische issues van me over, zodat ik me ten volle kan focussen op mijn klanten en het creatieve maakproces. Zalig, zo iemand die meedenkt en voorbij mijn initiële vraag kan kijken.

Dankzij Mart haar hulp achter de schermen kon ik in maart mijn collectie Tiny Colours met een gerust hart lanceren. Voor de foto’s werkte ik opnieuw samen met de fantastische fotografe Tania Mertens, die perfect in beeld weet te brengen wat in mijn hoofd zit. Model van dienst was Nele, een coach voor Wildbegaafde Vrouwen & Gender-non-conformers.

Een paar weken later, op 22 maart, de dag na mijn verjaardag, kreeg ik bericht dat ik geselecteerd was als laureaat voor Ambachtsvrouw 2022. Een erkenning voor mijn werk als edelsmid.

Maart was bovendien ook de maand waarin ik één van mijn zotste meesterwerk ooit mocht maken. Een armband uit 18 karaat geelgoud met een gewicht van 60 gram. Ik kreeg carte blanche van de kunstenares voor wie ik het juweel mocht maken. De structuren van haar keramiekwerken vertaalde ik in een uniek design dat uiteindelijk mijn grootste en duurste juweel tot nog toe werd. En of ik er trots op ben!

Zotte beslissingen

De paasvakantie kwam net op tijd. Voor het eerst nam ik ook twee weken verlof in deze periode. We trokken naar Aveyron in Frankrijk om er te genieten van de rust en de natuur. Vlakbij de familie die we daar bezochten, ligt ook Rêve, een ware droomplek en B&B van Febe en Joeri, een bevriend ondernemerskoppel. Ik leerde Febe kennen toen we samen een traject volgden van Lien De Pau en de klik was er meteen. Zij is trouwens het model van de eerste LunaLotta collecties.

Op 15 april kregen we een hele filmploeg over de vloer in het kader van mijn deelname aan de verkiezing Ambachtsvrouw van 2022. Ook de journalisten van verschillende kranten stonden al klaar voor hun interviews en van de burgemeester kreeg ik een brief met zijn persoonlijke felicitaties.

Veel tijd om te bekomen had ik niet, want op 16 april hielden we in Zaventem Ateliers een veiling voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Ik veilde zelf een hanger met damaststaal. De koper is een aanstaande vader die dit als geschenk wilde geven aan zijn vrouw bij de geboorte van hun dochter. Met de opbrengst van de veiling kunnen we een ambulance sponsoren met alles erop en eraan om de Oekraïners te helpen.

Ergens tussen al die gebeurtenissen door werkten mijn man Clem en ik ook aan ons zotste project ooit: Baranzate, een expo tijdens de Designweek in Milaan, samen met onze collega’s van Zaventem Atelier. Vooral de maand mei is volledig geweid aan de voorbereidingen. Clem en ik werkten samen aan een damastcollectie: hij met zijn bekende Atelier185-messen en ik met een juwelenreeks gemaakt uit de damastresten van zijn productieproces.

Bij zo’n groot project komen ook de nodige twijfels, maar ondanks de schrik besloten we er toch voor te gaan. Dit is een once in a lifetime opportunity die we niet mogen laten schieten. Hiermee kunnen we onze naam als designer op de kaart zetten in België én Europa.

Toch maakten we tussen alle voorbereidingen door ook even tijd voor de Open Atelierdagen voor Beeldende Kunst “Atelier in beeld”. Een uitgelezen kans voor het grote publiek om achter de schermen te komen kijken in mijn atelier.

Ondertussen verscheen het herwerkte boek van Lien De Pau, waarin ook mijn case wordt opgenomen en mijn ondernemersverhaal zwart op wit te lezen staat. Toch wel iets om fier op te zijn, vind ik!

Juni was een feestmaand voor LunaLotta, want mijn bedrijf werd dan 4 jaar. Die 4 jaar worden gekenmerkt door 6 collecties, allemaal een ode aan inspirerende vrouwen (en 1 man), talrijke ontwerpen op maat, en een creatieve community in Zaventem Ateliers.

Ik heb het gevoel dat dit jaar de bekroning is van 12 jaar ervaring en 4 jaar LunaLotta, met een partnerschap met Moms and Monkeys, een label dat staat voor kwalitatieve moedermelkjuwelen, met Baranzate in Milaan en met mijn selectie als laureaat voor ambachtsvrouw van het jaar.

Die verjaardag vierden we uitgebreid in Milaan, waar we met onze caravan enkele weken verbleven. We palmden er met Zaventem Ateliers een leegstaand pand in van de Necchi-familie en werden in de pers vernoemd als must-see event van Design Milano. De Baranzate expo met onze unieke kunstcollecties, samen met de bijhorende feestjes en V.I.P-avonden maakten dat we met onze Zaventem Ateliers-familie the talk of the town waren. Wat een ervaring! Een hele wereld ging voor me open en ik kon me profileren als juwelenkunstenares bij een heel nieuw publiek.

De feestmaand werd afgesloten met de verkiezing van Ambachtsvrouw 2022 in het stadhuis van Leuven. Hoewel ik de hoofdprijs aan mij moest laten voorbijgaan, ben ik enorm trots dat ik hier mocht staan, tussen die 9 andere inspirerende, gepassioneerde vrouwen met een hart voor hun stiel.

Slow summer

In juli maakte ik me klaar voor de zomer. Lopende projecten werden nog afgewerkt voor de zomer. Via de West-Vlaamse ondernemerscentra POM/Interreg kreeg ik een digitale coach toegewezen binnen PROGRES project. Het team van Magelaan nam mijn website en sociale media onder de loep en gaven me een lijst met werkpuntjes. Verwacht je dus maar aan veel veranderingen in 2023!

Onze echte vakantie startte pas in augustus. Twee weken Aveyron waar we de 40ste verjaardag van manlief vierden bij Rêve, je weet wel, die droomplek van daarnet. Pure verwennerij.

Na de reis ging ik naar de “Toevallige Ontmoeting”, een weekend met gelijkgestemden, zonder planning. Iedereen kan er sessies aanbieden naar eigen behoefte. Zo bevond ik me plots in een sessie astrologie, die me dieper raakte dan verwacht. Maar naast heavy shit was er vooral ook tijd voor plezier: van verstoppertje spelen in het donker tot giant peddel met 10 man over de Cadzandse grachten. En terwijl ik me daar volledig liet gaan, liep mijn agenda vol met nieuwe projecten voor het najaar.

Na de vakantie kregen we echter een grote tegenslag te verwerken. We moesten afscheid nemen van mijn bompa Joël. Hij had de mooie leeftijd van 94 jaar bereikt en ergens voelden we wel dat elk moment het laatste kon zijn. Ik dacht dat ik sterk was, omdat ik dagelijks te maken krijg met het verdriet van mijn klanten. Maar verdriet overvalt je. Verdriet is liefde, hoorde ik weleens. Die week kreeg ik de steun van mijn klanten en konden we samen een stevig potje bleiten terwijl we ons verdriet met elkaar deelden. Ik denk vooral terug aan mijn laatste gesprek met hem. Over mooie herinneringen en intense dromen. De ambitie en goesting om te reizen kreeg ik duidelijk mee van hem, net als die eeuwige glimlach. Mooie momenten om te koesteren.

Ik kon mijn gedachten verzetten tijdens een vierdaagse met enkele freedompreneurs bij Rêve. Genieten van verwennerijen, wellness en vooral veel babbels en wijn bleek al wat ik nodig had.

Op 29 september kwam de onthulling van het geheime project van Reveil waar ik eerder deze zomer aan mocht bijdragen: het Reveil tijdschrift over rouwen. Eindelijk een tijdschrift over ‘de belangrijkste bijzaak in het leven’, de dood.

De lokroep van Milaan (part II)

De rouwrevolutie is gestart, want na de lancering van het Reveil tijdschrift, bracht ik een bezoek aan het eerste event over rouwen: De dood leeft. Ik leerde zoveel bij uit de babbels van Manu Keirse en Johan Terryn en ontmoette voor het eerst collega’s die ik al lang eens wou zien.

Halfweg oktober zetten Clem en ik opnieuw onze deuren open voor de jaarlijks editie van Buren Bij KunstenaarsWil je er volgende keer bij zijn? Ik hou je in mijn nieuwsbrief op de hoogte van de volgende editie!

Mijn ondernemersverhaal kwam nogmaals in de spotlight, deze keer in de rubriek Inspirerende Ondernemers van POM, onder de titel “ik maak de emoties van mijn klanten draagbaar”.

Na onze vorige passage met de voltallige Zaventem Ateliers familie in juni trok ik nu in mijn eentje naar Milaan. Deze keer voor de Milan Jewelry WeekVoor het eerst alleen op citytrip. Best scary! Maar ik leerde er vooral dat ik me niet mag laten tegenhouden door die angsten, die ons vaak ingeprent zijn als vrouw (want wat kan je toch allemaal overkomen als vrouw alleen in een onbekende stad!). Een kleine greep uit de andere 600 inzichten die ik daar opdeed vind je hier.

In oktober besliste ik ook om in zee te gaan met Delphine van DeeDeeCopy om mijn teksten te optimaliseren. Er viel meteen een hele last van mijn schouders. Deze blog ligt al heel lang in de lade. Ik heb meer dan genoeg te vertellen om een hele blog te vullen, maar het schrijven zelf bleef ik altijd voor me uit schuiven. Nu vertrouw ik op Delphine om mijn ideeën te vertalen in een aangename leeservaring voor jou.

In november probeerde ik nog eens iets nieuws uit: mijn eerste officiële groepsworkshop Verloren Wastechniek. Een schot in de roos! Drie creatievelingen zonder ervaring schreven zich in om elk hun eigen ring te maken. Tim en Barbara creëerden hun eigen trouwringen en Joke gaf zichzelf een uniek kerstcadeau. Wil jij ook je eigen juweel maken? Ontdek alles over de workshop en nieuwe data hier.

November was alweer de tijd van de Lokaal Boetiek reeks: 5 weken, 4 gemeenten verspreid over Vlaanderen. Heel wat gepassioneerde makers brachten hun gevarieerd aanbod aan ambachtelijk gemaakte producten mee, zoals keramiek, houten objecten, knitwear, kaartjes, juwelen enzovoort.

December was net als elk jaar de laatste rechte lijn naar twee weken vakantie. Ik werkte de laatste juwelen af, zodat die op tijd hun plekje onder de kerstboom konden veroveren en ik kon achteroverleunen en met een goed gevoel kan terugkijken op het voorbije jaar.

LunaLotta vijf jaar

Shine, de belofte die werd waargemaakt

Ik heb het geprobeerd, echt waar, maar ik krijg dit overzicht écht niet korter.
Had je mij dat wat hierboven staat een jaar geleden laten lezen, ik had gedacht dat het pure fictie was.

Zalige ontmoetingen met leuke klanten en gelijkgestemde onderneemsters, zotte uitdagingen, mijn verhaal meermaals in de pers, de meeste hotelbezoeken in mijn leven en eigenlijk nog te weinig vakantie. Daarnaast ook te veel doktersbezoeken, verlies en verdriet. Ik kreeg vertrouwen van klanten en ondersteuning van Clem. Ik zette stappen vooruit, zocht rust en durfde om hulp te vragen. Ik reisde alleen naar een wereldstad en at in toprestaurants (met dank aan mijn man, de messensmid voor topchefs). Als ik terugkijk op 2022 voel ik alleen maar dankbaarheid.

En ik kan niet wachten om te zien wat 2023 mij brengt!

Ben jij even benieuwd als ik?
Volg LunaLotta op de voet via mijn nieuwsbrief of op de socials.

LunaLotta Lieselot

Zoveel mooie verhalen die ik met jou wil delen

Schrijf je in op de nieuwsbrief en wordt een echte V.I.P.:
ontvang als insider info over nieuwe collecties, events en exclusieve acties.

Pin It on Pinterest

Share This