Het verhaal achter LunaLotta

Het is mijn missie om de wereld mooier te maken. Als edelsmid met ethisch verantwoorde, duurzame juwelen, geïnspireerd door betekenisvolle verhalen en emoties van bijzondere mensen. Als feministe, onderneemster, rebel en ambachtsvrouw door anderen te inspireren en te ondersteunen.

Lieselot Geeregat LunaLotta edelsmid verhaal

Hoe het begon: Kralen rijgen en tekenen

Juwelen maken, het zat er al in bij de kleine Lieselot. Uren en dagen kon ik me bezighouden met kralen rijgen. En was het dat niet, dan was ik aan het tekenen. Die laatste passie maakte samen met een sterk conceptueel inzicht dat ik op mijn 18de koos voor een studie grafisch ontwerp.

Maar de juwelen waren nooit veraf, ook niet toen ik al aan de slag was als grafisch ontwerper en mijn eigen ontwerpbureau Lot of Design had. Stiekem was ik jaloers op mijn man, messensmid Clem Vanhee van Atelier185. Iets creëren met vuur en metalen, het wekte mijn interesse. Maar ik ging liever voor het fijnere werk en startte in 2012 een bijkomende opleiding juweelsmeden. Op die manier kon ik het computerwerk als grafisch ontwerper afwisselen met handenarbeid.

De vrijheid in ondernemen

De vrijheid van het ondernemerschap trok me aan. Kunnen doen wat ik graag doe én er zijn voor mijn kinderen, het zijn mijn belangrijkste drijfveren. Maar de combinatie van grafisch werk en juwelenontwerp veranderde algauw in een onhoudbare spreidstand. Met een klein hartje besliste ik in 2021 om voluit voor LunaLotta te gaan. Die beslissing kwam met de nodige uitdagingen, maar bleek ook de beste beslissing uit mijn leven.

Een van de grootste uitdagingen was weten waarin ik me onderscheid van anderen. Ik ontdekte dat ik het verschil kan maken in de persoonlijke kant van mijn juwelen. Juwelen bij betekenisvolle mijlpalen en bijzondere momenten in het leven.

Mensen staan bewust vaker stil bij de verschillende aspecten van het leven. Ik zag dan ook bij LunaLotta de vraag stijgen naar juwelen die betekenis geven aan tekenende periodes in een mensenleven. Daarom specialiseerde ik mij verder in moedermelkjuwelen  en rouwjuwelen.

Ik verwelkom klanten in mijn atelier bij ons thuis in Gullegem, maar vond ondertussen ook mijn weg naar Zaventem Ateliers, een inspirerende plek waar kunstenaars en artiesten samenkomen en waar het gonst van de creativiteit. Deze community daagt me uit om als ambachtsvrouw, kunstenares en onderneemster uit mijn veilige cocon te komen. Met o.a. expo’s in Milaan en andere onvergetelijke projecten.

LunaLotta juwelen met een verhaal op maat

Vorm geven aan emoties

Maar nog meer laat ik me inspireren door de verhalen en emoties van mijn klanten. De menselijke psyche boeit me mateloos sinds ik menswetenschappen volgde in het middelbaar en ik doe niets liever dan luisteren naar wat anderen te vertellen hebben. Ik wil een veilige haven creëren waar mensen met hun verhaal terecht kunnen. Ik maak hun verdriet letterlijk draagbaar en smeed een tastbaar aandenken aan bijzondere momenten.

Als edelsmid wil ik vorm geven aan emoties. Emoties die er in de rush van onze maatschappij vaak niet mogen zijn. “Ossan deure doen”, zoals ze hier in West-Vlaanderen zeggen: voortdoen en niet te lang stilstaan bij pijn en verdriet. Maar ik nodig mijn klanten uit om net wel even stil te staan en bespreekbaar te maken wat je voelt.

Vrouwen verdienen het podium

Zowel in mijn maatwerk als in mijn eigen collecties komt mijn feministische kant naar boven. Wij vrouwen hebben nog een lange weg te gaan als het gaat over onze plaats innemen als mens en onderneemster. Ik wil andere vrouwen aanmoedigen om ook voor hun dromen te gaan en te durven tonen wie ze zijn.

De LunaLotta collecties zijn stuk voor stuk een ode aan sterke vrouwen in mijn nabije omgeving. Want vrouwen verdienen hun podium. Ik wil vrouwen aanmoedigen het dan ook te claimen. Ik wil een rolmodel zijn voor andere vrouwen, zoals ik ook opkijk naar rolmodellen, zoals Lien De Pau, Anouck Meier, Marie Forleo, Brené Brown en Mel Robbins.

Ik sta graag op de barricaden. Ik wil vrouwen doen geloven in zichzelf. Want ja, er is nog werk aan de winkel wat mindset betreft. Gedaan met onszelf klein te houden. Ik geef met mijn juwelen en mijn collecties vrouwen het podium dat ze verdienen. Ik omring me met ondernemende vrouwen en moedig hen aan. I am bold. And you deserve to be bold too!

LunaLotta juwelen met een verhaal op maat

Trotse ambachtsvrouw

Edelsmid is een ambacht. Het concept klinkt typisch mannelijk: nogal bruut en technisch. Maar een ambacht, zeker die waar ik voor koos, vraagt ook finesse. Ik maak graag mijn handen vuil én voeg de vrouwelijke verfijning toe om tot een uniek stuk te komen waar anderen van houden. Ik ben dan ook trots om me een ambachtsvrouw te noemen.

Duurzaamheid zit verweven in alles wat ik doe. Van duurzame, tijdloze juwelen die van generatie op generatie worden doorgegeven, tot de materialen die ik gebruik. Ik kies ervoor om te werken met gerecupereerde edelmetalen uit de Benelux. Wist je dat goud telkens opnieuw kan hergebruikt worden zonder enig kwaliteitsverschil, als het geraffineerd wordt bij een erkende raffinaderij? De vraag naar goud in de Benelux kan gedekt worden met gerecycleerd goud uit gewonnen “afval” van de goudbranche.

Naast gerecycleerd goud en zilver, werk ik ook met damast-overschotten van mijn man. Hij gebruikt dit materiaal om zijn messen te smeden. Resten kunnen niet opnieuw versmolten worden en belanden bij het afval. Een ware zonde. Dus ik verwerk de damast-resten in een nieuw kunstjuweel. Echte blikvangers met een zero waste boodschap.

Een juweel op maat laten maken?

Een uniek juweel dat jouw verhaal tastbaar maakt, begint bij een gesprek waarin we de mogelijkheden bespreken. Je kan je laten inspireren door de modellen in mijn portfolio of je hebt misschien zelf al een idee.

Jij vertelt. Ik luister. En daarna ga ik aan de slag met jouw verhaal.

LunaLotta Lieselot

Expo & events

Laten we elkaar ontmoeten…
ik laat je weten waar en wanneer

Erkenning voor mijn werk

2019: Erkend ambacht F.OD.

2019: Best Jeweller Designer – Wedding Industry Awards

2022: Meester Edelsmid

2022: Laureaat Ambachtsvrouw Van Het Jaar

Kunstjuwelen

Opvallend tussen de LunaLotta juwelen is Thyra, een juwelencollectie uit recyclagemateriaal. Het damaststaal van Atelier 185 krijgt een tweede leven in deze unieke stukken. Het robuuste staal vormt samen met een edelmetaal (goud of zilver) een kunstzinnig, elegant juweel op maat. Het vloeiende lijnenspel en de verrassende kleurencombinaties vind je geen twee keer op dezelfde manier terug.

Damaststaal van Atelier185 worden unieke kunstjuwelen
LunaLotta juwelen met een verhaal - verwerken oud goud tot een hedendaags juweel

Remodeling oud goud

Heb je zelf nog oude gouden juwelen liggen? Een erfstuk of waardevolle juwelen die je niet meer draagt? Maar ze in je juwelenkistje of in de kast laten liggen, wil je ook niet. Want vaak hangt er een deze juwelen een emotionele waarde.

Wat je nog niet over mij wist

  • Vooraleer ik als edelsmid mijn droom durfde na te jagen, was ik 18 jaar lang grafisch vormgever. Eerst voor enkele bekende merken, later ontwierp ik kaartjes voor de mijlpaalmomenten in het leven
  • Als kind was mijn lievelingsland Italië, alhoewel ik daar nooit geweest ben. De reden was puur omdat ik verlekkerd was op spaghetti bolognese (nu nog steeds. Ik ging voor ‘t eerst naar Milaan (Italië) in 2021 als prospectie voor onze expo.  
  • Je vind me op de dansvloer voor een streepje harde rockmuziek, maar ook all time klassieks uit de jaren ’80 & ’90, maar evengoed voor een stevige drum ‘n bass-plaat. 
  • Als kind had ik een hondje Snoopy, een poedel & mijn beste maatje. Toen Snoopy stierf op mijn 16jarige verjaardag & op de dag voor examen biologie, vond ik dat vak plots niet meer leuk. Ik hield wel een tandje en wat haar bij (en heb ik nog steeds in haar originele kokertje. Nu hebben we geen dieren meer, maar interesseren we ons wel enorm in fauna & flora. We zijn alle 4 allergisch al alles met een beetje haar 😉
  • Indien je nog meer gekke weetjes van me wil kennen, stuur me gerust een mailtje of kom eens langs in mijn atelier 😉
LunaLotta Lieselot

Zoveel mooie verhalen die ik met jou wil delen

Schrijf je in op de nieuwsbrief en wordt een echte V.I.P.:
ontvang als insider info over nieuwe collecties, events en exclusieve acties.

Pin It on Pinterest

Share This