Laureaat Ambachtsvrouw 2022

Laureaat Ambachtsvrouw 2022: een bekroning op mijn werk

2022 was een bijzonder jaar voor mij, voor LunaLotta. Ik stopte met grafisch ontwerp om me volledig toe te leggen op mijn ambacht als edelsmid. En mijn taart was nog niet afgekoeld of er kwam al een kers op: ik werd verkozen tot laureaat Ambachtsvrouw van het jaar. Hoewel ik de titel uiteindelijk niet won, beschouw ik het als een grote eer om een van de tien vertegenwoordigsters van de ambacht te mogen zijn. Een droom die uitkwam.

Over Ambachtsvrouw van het jaar

De wedstrijd Ambacht in de Kijker werd in 2006 in het leven geroepen met als doel de Belgische ambachtssector in de spotlight te zetten en onbekende, traditionele of vergeten ambachten opnieuw onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. Deze wedstrijd zorgt telkens voor een boost in de ambachtsopleidingen en jobs.

Jaarlijks verkiest een professionele jury tien laureaten tot ‘ambassadeurs van de sector’. Deze ambachtsmannen- en vrouwen worden geselecteerd vanwege hun uitzonderlijke knowhow, originele producten van hoge kwaliteit en hun afgelegde traject.

In 2022 stond deze nationale wedstrijd in het teken van de ambachtsvrouw. Vrouwen maken nog steeds maar 41% uit van de sector. Dat kan beter. En daarom stonden er dit jaar enkel vrouwen in de schijnwerpers. Stuk voor stuk gepassioneerde vrouwen die kozen voor hun passie en die hoogwaardige producten afleveren.

Voorbeeld voor de toekomstige generaties

Uit zo’n 300 inzendingen werden tien laureaten gekozen, waaronder ik. Charlot De Bisschop, keramiek-restaurateur, ging uiteindelijk met de titel Ambachtsvrouw van het jaar naar huis, maar ik ben al blij dat ik bij de top 10 was. Want daar was het voor mij uiteindelijk om te doen. De verkiezing tot laureaat was een erkenning voor mijn werk en voor de stap die ik gezet had om 100% voor mijn passie te kiezen.

Ik ben fier om vrouwen in de ambachtssector te mogen vertegenwoordigen. Want ambacht hoeft niet altijd bruut, ruw, vuil en zwaar werk te zijn. Elegantie en vormgeving kunnen centraal staan, en net die puurheid en zachtheid is wat wij als vrouw in onze ambacht kunnen leggen.

Een ambachtsvrouw anno 2022 kent haar vak, haar métier, en combineert authentieke, ambachtelijke technieken met nieuwe vaardigheden. Denk maar aan 3D printen of digitaal ontwerpen. Het is niet omdat een ambacht een ‘oud’ beroep is, dat het ze niet future proof is. Integendeel. Het is een uitdaging voor ambachtsmannen- en vrouwen om traditionele ambachten en waarden te verweven met nieuwe technieken. Door dat in de kijker te zetten met de jaarlijkse wedstrijd kunnen ook jongeren zien dat deze sector niet vergeten, maar net heel relevant is.

Ik streef er met LunaLotta naar om ambachten op te waarderen en aantrekkelijk te maken voor het brede publiek. Daarom laat ik creatievelingen zelf aan het werk tijdens groepsworkshops in mijn atelier in Gullegem.

Wil je zelf de handen uit de mouwen steken en ervaren hoe het werk van een ambachtsvrouw eraan toe gaat? Schrijf je dan nu in voor de volgende workshop Verloren Wastechniek en creëer je eigen juweel!

LunaLotta Lieselot

Zoveel mooie verhalen die ik met jou wil delen

Schrijf je in op de nieuwsbrief en wordt een echte V.I.P.:
ontvang als insider info over nieuwe collecties, events en exclusieve acties.

Pin It on Pinterest

Share This