Hoe bepaal je de ringmaat?

Je hebt een leuke ring gezien, die helemaal jouw ding is, maar helemaal geen idee welke maat je hebt?
Of wil je iemand verrassen met een mooie ring, maar je kent zijn of haar ringmaat niet? Geen nood.
Ik geef je graag enkele tips hoe je in no-time je eigen ringmaat (of die van iemand anders ;-)) kan bepalen.

Om me je ringmaat door te geven, neem je een ring die je al goed past aan je vinger.
Let wel op, je ringmaat verschilt als je een hele fijne of een hele brede ring draagt.
Optimaal kies je een ring die erg lijkt op de nieuwe ring die je wil.

trouwringen

Photocredits @studioloupephotography

Ik deel met jou graag enkele tips:

1. De strookjesmethode

Heb je helemaal geen idee wat je ringmaat is?
Gebruik een lintje of een strookje papier en wikkel dit rond je vinger, bij voorkeur op de dikste plaats, maar niet op je knokkel.
Let op dat je het lintje of papierstrookje niet te strak aanspant.
Duid de lengte aan op het strookje en meet het.
De omtrek in millimeters is jouw maat. Noteer deze en kom langs voor jouw ring op maat

2. Bepaal de ringmaat van iemand anders

Deze methode is ideaal als je een ring voor iemand anders wil kopen. Zoek een ring die hij of zij graag draagt en waarvan je weet dat hij goed zit.
Meet nu met een meetlat de binnendiameter van de ring. Bij een mooi ronde ring* ga je de diameter opmeten met een meetlat.
* Is je ring door het vele dragen ovaal geworden? Dan meet je de diameter van links naar rechts, en van boven naar onder. Deze twee getallen tel je op en deel je opnieuw door twee. Met dit nieuwe getal kan ik je ringmaat bepalen.

Daarna meet je de breedte van je ring.
Dus hoe breed hij eigenlijk rond je vinger zit. 
Geef dit zeker door, want de breedte van de ring beïnvloedt ook je ringmaat.

Succes gegarandeerd!

3. Gebruik een smartphone-app

Ontdek je ringmaat dankzij moderne technologie. Er bestaan heel wat applicaties die je kunnen helpen met de maat van jouw (verlovings)ring. Zoek even in de Appstore – Ringmaatapp – of Google Play Store – de Ringsize-app.
Leg een van zijn/haar favoriete ringen op het scherm en lees simpelweg de maat af op het scherm van jouw smartphone. Kijk wel goed na welke maten de app hanteert. Vergelijk eventueel met de maten in uw land.

Ring meten met een App

4. Breng een ring mee tijdens een afspraak

Vind je de touwtjesmethode effectief, maar is het meten er te veel aan?
Kom dan langs voor een afspraak en laat je maat door mij meten met mijn ringmeter.
Een laatste en erg betrouwbare manier om voor haar verlovingsring de maat te bepalen, is een afspraak maken.
Neem één of enkele van haar ringen mee of teken de binnendiameter op een blad indien ze haar ring niet kan missen.
Zo kan hij aan de hand van professioneel materiaal haar huidige ringmaat meten.
Je kent de maat en kan meteen zoeken welke schitterende verlovingsring haar hart sneller zal doen slaan.

 

Photocredits @taniamertensfotografie

Hoe bepaal ik de ringmaat zonder een van haar andere ringen?

Heeft je partner niet echt een ring die haar perfect past? Of misschien ben je wel niet zeker na een zwangerschap of dieet of de ring wel nog past? Dan zal je iets inventiever moeten zijn om de ringmaat te meten zonder ring.

Misschien kan u haar vriendinnen inschakelen? Vrouwen proberen vaak elkaars ring om na te gaan of de stijl en maat past bij hen. Vraag haar beste vriendin of zij een ring heeft waarvan ze weet dat hij ook rond de vinger van uw geliefde past. Of wie weet hebben ze dezelfde maat en meet u simpelweg de vinger van haar vriendin met een ringmaatmeter.

Een laatste, creatieve optie is observeren of ze soms een ander voorwerp om haar vinger bindt. Wie weet speelt ze soms met een haarrekker of een lintje dat ze om haar vinger wikkelt als ze nerveus is? Of een ander cirkelvormig voorwerp dat op haar bureau ligt? Of laat haar voor de grap een plastic speelgoedring aandoen van uw kleine nichtje of uit een kauwgomballenbak. De boodschap hier is subtiliteit, want vrouwelijke intuïtie staat nooit uitgeschakeld!

Wanneer en hoe meet ik de ringmaat?

Wist u dat de maat van je vingers ’s ochtends een merkbaar anders zijn tegenover ’s avonds? Dat verschil is uiteraard niet zichtbaar met het blote oog, maar voor een (verlovings)ring op maat is precies millimeterwerk van essentieel belang. Met deze tips zal je verloofde zijn/haar ring comfortabel kunnen dragen:

 • Meet de ringmaat bij voorkeur ’s avonds. Wanneer je handen meer opgewarmd zijn, zal je lichaamstemperatuur iets hoger liggen en zal de omtrek van de vinger iets groter zijn.
 • Vermijd echter zoute etenswaren, warme dranken en zware inspanningen net voor het meten. Deze factoren kunnen het zwellen van de vingers beïnvloeden.
 • Is jouw partner zwanger, maar zal ze de ring dragen na de bevalling? Houd er dan rekening mee dat haar vingers opnieuw iets smaller zullen zijn van omtrek na de bevalling.

ring man

Wat is de gemiddelde ringmaat?

De gemiddelde ringmaat voor vrouwen ligt tussen de 17 en 17,5 millimeter. Voor mannen gelden overigens dezelfde ringmaten. Het gemiddelde is voor mannen wel iets groter, namelijk 21 millimeter. 21 millimeter is voor dames al een vrij grote ringmaat. 
Als je de maat niet kent, raad ik niet aan om te gokken. Probeer enkele van de bovenstaande tips uit om de ringmaat zo precies mogelijk te meten. Om zeker te zijn meet je ook meerdere keren op verschillende momenten.

 

Kan je mijn ring achteraf nog vergroten of verkleinen?

Afhankelijk van het type design, het materiaal en het maatverschil, kan de ring aangepast worden zodat de ring perfect past. Probeer in geen geval zelf de ring een maat te vergroten of te verkleinen! De kans dat u uw kostbaar juweel permanent beschadigt is reëel.

In principe kan ik de ring tot 2 ringmaten groter maken door oprekking.
Op voorwaarde dat het een eenvoudig model is. Hoe complexer de ring, hoe beperkter de mogelijkheden.

Wanneer er meer dan een maat vergroot dient te worden, dan moet de ring eerst opengezaagd worden om er zo een stukje van het juiste edelmetaal te kunnen tussenvoegen. Vervolgens wordt de ring gesoldeerd, gereinigd en gepolijst. De ingreep mag namelijk geen zichtbare naden of deuken nalaten. Als jouw ring niet goed gesoldeerd wordt, zal dit een zwakke plek in het juweel teweegbrengen.

Om de ring te verkleinen, haal ik een klein stukje edelmetaal uit de band. Vervolgens wordt het sieraad, net als bij een ring vergroten, gesoldeerd, gereinigd en gepolijst.

Maar misschien is zo’n ingreep zelfs niet nodig. Er bestaan immers enkele handige trucjes om een ring die iets te groot is toch te kunnen dragen. Heb je al eens geprobeerd om er een andere goed passende ring voor te schuiven? Dit helpt om de te grote ring op zijn plek te houden. Er kunnen eventueel ook kleine nopjes of een brugje aan de binnenkant van de ring toegevoegd worden.

 

Is een ring vergroten of verkleinen duur?

Het is niet mogelijk om een standaardprijs te communiceren voor het aanpassen van de ringmaat. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Het gebruikte edelmetaal: een zilveren ring vergroten of verkleinen is bijvoorbeeld makkelijker en goedkoper dan een gouden ring aanpassen
 • Het aantal edelstenen in de ring verwerkt
 • De plaatsing van de diamanten

Hoe complexer de ring, hoe meer werk en hoe meer de aanpassing zal kosten. Een ring die bijvoorbeeld rondom bezet is met diamanten, kan door de complexiteit onmogelijk aangepast worden. Het blijft dus een aanrader om vooraf de juiste ringmaat te bepalen.

Ringen op maat

Photocredits @taniamertensfotografie

Alle tips & tricks nog even op een rijtje

Klaar om je ringmaat te meten? Hierbij nog onze nuttige tips!

 • Meet je ringmaat bij kamertemperatuur. Door warmte of koude kan je maat wat afwijken.
 • Let op bij uitzonderlijke situaties: bv. zwangerschap, sterke verandering in lichaamsgewicht, lange wandelingen, na een intense inspanning, zomerse temperaturen, vrieskou… Dan kunnen vingers opgezwollen of net smaller zijn.
 • Meet altijd de vinger waar je de ring rond wil dragen. De ringmaat van je linker- en je rechterhand is vaak verschillend.
 • Kies je een brede ring? Dan meet je beter met een breed strookje of om kies je best voor een halve of hele maat groter. (ik help je hier graag mee verder)
 • Let erop dat het strookje nog over je knokkel kan. Maar baseer je niet op de omtrek van je knokkel om je ringmaat te bepalen. Want dan zal de ring te los zitten.

ringen op maat

Twijfel je nog over de juiste maat van jouw ring?

Geen paniek…Elke ring wordt sowieso op maat gemaakt. We bekijken samen voor de gewenste maat. Samen met jou meet ik met de maatstaf de correcte maten op. Zo ben je zeker dat de ring perfect past. Want dit is tenslotte de essentie.

Maak gerust een afspraak, dan komen er we er samen wel aan uit!

 

LunaLotta Lieselot

Zoveel mooie verhalen die ik met jou wil delen

Schrijf je in op de nieuwsbrief en wordt een echte V.I.P.:
ontvang als insider info over nieuwe collecties, events en exclusieve acties.

Pin It on Pinterest

Share This