Geen Black Friday, wel Local Friday

Waarom ik nee zeg tegen Black Friday en pleit voor Local Friday

Vrijdag, op 25 november is het weer zover: Black Friday. De grote merken en winkelketens kondigen nu al hun giga-kortingen aan en maken om ter meest lawaai. En het brengt op, want elk jaar boeken deze bedrijven gigantische omzetten met deze sales. Daarmee zijn zij zowat de enige die erbij winnen. De kleine lokale handelaar kan niet concurreren met die kortingen.

‘t Is niet al goud wat blinkt

Hoe komt het denk je, dat die grote winkelketens zo’n kortingen kunnen geven? Laat ik nu even voor mijn eigen sector spreken, de juwelen. De commerciële juwelen dan wel. Een handvol influencers paraderen deze weken vrolijk met hun gratis gekregen juweeltjes die geproduceerd en aan de volgers van die influencers verkocht worden aan veel te lage prijzen. Om de productie zo goedkoop te houden, kan het niet anders dan dat je inboet aan kwaliteit. Aan het milieu wordt niet gedacht en aan de arbeiders die zich krom werken evenmin. Dat zo’n juweel in veel gevallen bovendien gewoon een kopie is van een meesterwerkje waar een edelsmid uren werk aan heeft gehad, lijkt niet te deren. Waarom het origineel kopen als je het voor een fractie van de prijs kan krijgen, toch? En als het kapot gaat, dan bestellen we er gewoon een nieuw. Klik. Verkocht!

Deze massaconsumptie wordt vakkundig gevoed tijdens de hele week (of maand?) die voorafgaat aan de fameuze Black Friday. Gelukkig gaan er meer en meer stemmen op tegen deze Amerikaanse “feestdag” en ik sluit mij daar graag bij aan. Ik hou ervan om een kwalitatief product te kopen en betaal daar met veel plezier de juiste prijs voor, uit respect voor degene die het gemaakt heeft.

Local Friday: een waardig alternatief!

Je hoeft niet mee te gaan in die brainless massaconsumptie. De tijd dat consuminderen en kopen met respect voor mens en natuur enkel voor de geitenwollensokken en groene jongens was, ligt ver achter ons. Ook zonder Natuurpunt-lidkaart mag je binnen bij de lokale handelaar. Die ziet je zelfs heel graag komen!

Daarom pleit ik voor Local Friday in plaats van Black Friday. Koop lokaal, bij jou in de regio, bij Belgische merken. Koop bewust producten van iemand die er hart en ziel in gestoken heeft. Niet omdat er een korting van 50% aan hangt.

Ja, duurzaamheid, ambacht, kwaliteit en vakmanschap, daar hangt een prijskaartje aan. Maar aan hersenloos kopen om te kopen hangt ook een prijskaartje. Misschien zelfs een nog groter. Alleen zie je het niet (of willen we het niet zien). Wanneer je lokaal koopt, krijg je er de dankbaarheid van de creatieve ziel die urenlang met passie aan het ontwerp gewerkt heeft, er gratis bij.

Ik creëer elk stuk met mijn eigen handen en soms met bloed, zweet en – jawel – tranen. Ik ben uit de grond van mijn hart dankbaar voor elke klant die gelooft in wat ik doe en uit respect voor wat ik maak de prijs wil betalen die mijn juwelen waard zijn.

Ik roep je dus op om op 25 november, vanaf nu bekend als Local Friday, even stil te staan voor je dat truitje met grote korting in je winkelmandje klikt. Heb je het wel nodig? En kan je het niet bij een lokale winkel of een Belgisch merk vinden?

Ben je op zoek naar juweeltjes?

Aan Black Friday-dumpingprijzen ga je ze hier niet vinden, maar mijn unieke, handgemaakte creaties kan je wel voor een eerlijke prijs kopen op mijn webshop.

Of kom langs op Lokaal Boetiek van 10u tot 17u op 27/11/2022 in Gentbrugge of 4/12/2022 in Heule en zie met je eigen ogen de brede, gelukzalige glimlach op mijn gezicht wanneer je iets van mij koopt. Dikke, dikke merci!

LunaLotta Lieselot

Zoveel mooie verhalen die ik met jou wil delen

Schrijf je in op de nieuwsbrief en wordt een echte V.I.P.:
ontvang als insider info over nieuwe collecties, events en exclusieve acties.

Pin It on Pinterest

Share This